O NAMA

U Hrvatskoj trenutno posluje dvadesetak tvrtki za izradu videoigara. Radi se o neobično velikom broju kreativaca i kakvoćnih developera pa je jedan od glavnih ciljeva Klastera omogućavanje njihovog daljnjeg rasta, stvaranje uvjeta za što ugodniji rad developera, kao i atraktivne klime za ulagače.

Klaster je osnovan po uzoru na slične strukovne udruge u svijetu, posebice regiji, nastalih kao podrška istočnoeuropskom boomu razvoja igara u kojem sudjeluju i domaći developeri.

Domaći proizvođači računalnih igara izvoze 99% zabavnog softvera, što znači da je Hrvatska kao “igrač” prepoznata na svjetskom tržištu koje po ukupnoj vrijednosti i prometu nadmašuje filmsku ili glazbenu industriju. S druge strane, videoigre – kao medij i biznis – u Hrvatskoj su nepravedno zapostavljene pa je rad Klastera usmjeren i na podizanje svijesti u domaćoj javnosti i struci.

Prvi rezultati već su ostvareni i Hrvatska je prošle godine uz podršku Hrvatske gospodarske komore (i Klastera u procesu osnivanja) prvi put predstavljena na najvećem sajmu videoigara u Kolnu. Uz veliki interes za naše igre, zanimljivosti sa sajma uključuju i interes inozemnih visokokvalificiranih developera za hrvatske proizvođače kao poslodavce – iskustvo kojim se može dičiti još malo koji sektor u domaćem gospodarstvu.

20
TVRTKI
99
IZVOZA
200
DEVELOPERA
Predsjednik: Krešimir Špes, Cateia Games

Dopredsjednik: Andrej Levenski, Gamepires

Tajnik: Ante Vrdelja, Croteam

PR & Community Manager: Tena Žigmundovac

Event manager: Zlatko Krček

 

Kontakt: info@cgda.hr