Monthly Archives: Lipanj 2015

Animafest

Animafest – od danas s igrama!

By | Vijesti | No Comments

Počinje Animafest Zagreb! 25. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb otvara se danas, u utorak 9. lipnja, u 19.30 u kinu Europa.

Velika vijest ovogodišnjeg izdanja uglednog festivala je ‘ozbiljno’ uključivanje videoigara u program Animafesta.

Sveprisutna animacija nezaobilazna je i u industriji videoigara, pa će u sklopu programa Animafest Pro, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Akademijom likovnih umjetnosti i Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA, ponovno biti organiziran game jam, odnosno radionica izrade računalnih videoigara.

Jedan od mentora radionice bit će švicarska zvijezda indie game-dizajna Mario von Rickenbach, koji će održati i predavanje o iskustvima pri radu vizualno eksperimentalnih igara. Osim njega, predavanje o interaktivnoj animaciji u funkciji videoigara održat će i Lovro Nola iz škole za game-dizajn Machina, Davor Hunski iz developerskog tima Croteam te Ante Vrdelja iz Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara (CGDA).

Izuzetno nam je drago što je upravo Animafest prepoznao kako je krajnji čas da se pojmom ‘audiovizualno’ obuhvate i videoigre. Naime, ovaj se ‘novi’ medij najzornije (najpoštenije i najjednostavnije) može opisati kao sinergija postojećih dobro poznatih audiovizualnih formi – filma, animacije i glazbe – uobličenih u jedinstveno interaktivno iskustvo.

Domaći proizvođači računalnih igara izvoze 99% svog softvera, što znači da je Hrvatska kao ‘igrač’ prepoznata na svjetskom tržištu čija se vrijednost procjenjuje na oko 100 milijardi američkih dolara, uz godišnju stopu rasta od 10%, te po ukupnoj vrijednosti i prometu nadmašuje filmsku ili glazbenu industriju. S druge strane, videoigre – kao medij i biznis – u Hrvatskoj su nepravedno zapostavljene pa je platforma za suradnju domaćih animatora i developera koju već nekoliko godina gradi Animafest, sjajan poticaj daljnjem razvoju ove domaće industrije, što je istovremeno i ključni cilj našeg Klastera.

DSC_0515

Želite li sudjelovati na Paris Game Connectionu?

By | Vijesti | No Comments

U suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicijie (HAMAG) razmatramo mogućnost sudjelovanja na profesionalnoj game dev konferenciji Game Connection.

Namijenjena prvenstveno ostvarivanju kontakata s developerima, izdavačima i ulagačima, ali i promociji vlastitih projekata, konferencija se održava u Parizu, od 28. do 30. listopada 2015.

Ako radite igre u Hrvatskoj i zanima vas sudjelovanje na konferenciji u Francuskoj – javite se na info@cgda.hr